ŠTO TREBAM ZNATI PRIJE UDOMLJAVANJA?

ŠTO TREBAM ZNATI PRIJE UDOMLJAVANJA?

Ukoliko razmišljate o tome da udomite nekoga od naših štićenika trebate prvo razmisliti o tome hoćete li mu moći pružiti dom kakav zaslužuje.

 

Morate biti svjesni da se radi o živom biću koje ima svoje potrebe, a zakonski i svoja prava. To znači da nikako ne dolazi u obzir da pse držite na lancu, morate ih adekvatno hraniti i obvezati se da ćete o svom trošku životinju i veterinarski zbrinjavati do kraja njezinog života. To osim brige o zdravlju podrazumijeva čipiranje, redovito cijepljenje i kastraciju po spolnoj zrelosti udomljene životinje (ako životinju niste već udomili čipiranu i kastriranu).

 

Sve to stoji i u našem ugovoru o udomljavanju koji ćete morati potpisati. Na taj način se obvezujete odgovorno brinuti o udomljenoj životinji, a mi smo tada malo mirniji jer smo smanjili vjerojatnost da će ona bili loše tretirana ili da će kasnije ponovno završiti na ulici.

Iz istog razloga vršimo i provjeru uvjeta prije udomljenja, a zadržavamo i pravo na ponovnu provjeru uvjeta nakon udomljenja. Možda vam to zvuči pretjerano, ali mi se svakodnevno susrećemo sa svime i svačime pa nam vjerujte da je ta provjera uvjeta zaista potrebna i na kraju krajeva poželjna za dobrobit vašeg novog ljubimca. Zapravo, ako ste odgovoran udomitelj neće biti nikakvih problema.

 

Mi samo pokušavamo eliminirati udomitelje koji možda imaju najbolju volju, ali realno ne znaju dobro brinuti o ljubimcima. Zato ne udomljavamo pse lovcima (jer često s ulice skupljamo neuhranjene ili loše zbrinute pse koji su pripadali upravo lovcima), a ne volimo davati psiće i mačiće niti onima koji za Božić žele razveseliti unuke jer i takvi obično loše završe. Kad razmišljate o udomljavanju morate biti svjesni i toga da briga o psu ili maci može dosta i koštati, pogotovo ako se radi o velikom psu koji treba puno hrane. Računajte i na to da se uvijek može dogoditi da vam se ljubimac razboli, a veterinarski troškovi nisu mala stvar. Od trenutka kad udomite životinju, ona postaje vaša odgovornost, što se tiče brige o njoj, ali i što se tiče financija. Stoga objektivno procijenite jeste li na sve to spremni.

 

Osim financijskih uvjeta koji će pokrivati veterinarske troškove i troškove hrane, morate novom ljubimcu osigurati i neke druge uvjete. Svi odgovorni vlasnici pasa znaju koliko su psu bitne šetnja i socijalizacija. Stoga, ako radite po cijele dane i nemate vremena za druženje sa psom, radije ga nemojte udomiti, čekajte neki bolji trenutak kada ćete imati vremena za kvalitetno bavljenje svojim ljubimcem. Psi postanu frustrirani ako su po cijele dane zatvoreni u stanu ili kući, a ponekad niti dvorište nije dosta da im okupira pažnju. Pas koji je sam u dvorištu i nitko se njime ne bavi često pokazuje svoju frustraciju stalnim lajanjem na prolaznike. Ono što on želi od vas je da se družite s njim -dvorište nije šetnja!

Također, osvijestite to da različite pasmine imaju različite potrebe. Ako ste stariji ne uzimajte jako aktivne pasmine ili ekstra velike pse koje fizički nećete moći savladati.

 

Potrebe mačaka su malo drugačije i one često vole same istraživati svoju okolinu. Međutim, ako mačku mislite puštati van kuće, kao što je to često slučaj u Dalmaciji gdje je klima blaga, imajte na umu da joj prijete mnoge opasnosti. Ako živite blizu prometne ceste poslijedice mogu biti kobne. Također, ne možemo dovoljno naglasiti važnost kastracije mačaka, kako ženskih tako i muških jer dok vaš mačak nekastriran luta susjedstvom, možda se nećete vi osobno brinuti o posljedicama, ali vaši susjedi i mi hoćemo.

 

 

Sve u svemu, želimo da dobro razmislite prije nego se odlučite za udomljavanje, jer više od svega želimo da se sve udomljene životinje udobno smjeste u svoje nove domove i tamo ostanu sretne do kraja života.

 

 

I na samom kraju želimo vas potaknuti da dok birate psa ili macu koju želite udomiti date priliku i onima manje atraktivnima, ozlijeđenima, starijima i invalidnima. I oni zaslužuju svoj zauvijek dom!

 

 

Da bismo vam pomogli pripremiti se na udomljenje dijelimo s vama ove korisne članke:

Kako se najbolje pripremiti za udomljenje štenca ili odraslog psa

Kako se najbolje pripremiti na udomljenje mačića ili odrasle mačke

Kako kvalitetno brinuti o mački kao kućnom ljubimcu

 

Šibenske Šape

26.07.2019

Uncategorised

This website is created with Website Builder - Ucraft
i want a website like this
Ucraft is a free website builder that provides web designers, marketers and business owners with a set of web design tools to start their next awesome project in minutes. No coding or designer skills needed. Go to Ucraft